Česká gastronomie na EXPO

Od května do října probíhala v Miláně prestižní světová výstava EXPO. Letošního ročníku zvaného Potraviny pro planetu, energie pro život se mezi 144 zeměmi zúčastnila i Česká republika. Národní pavilon, který navštívilo 2,5 milionu lidí, prezentoval jako vždy i českou gastronomii. RM Gastro bylo u toho.

V konkurenci 55 původních národních pavilonů zavítal do toho českého každý osmý návštěvník. Pavilon byl italskými médii doporučen jako jeden z pěti, které „musíte vidět“. Od odborné poroty převzal bronzovou medaili za architekturu. Veřejnost a média ho zvolila jako nejpohodovější, nejpřátelštější k dětem, s nejhezčí střešní zahradou, druhý nejpřitažlivější v noci a s třetí nejlepší restaurací hned za Francií a Uruguayí.

Co bylo v pavilonu vlastně k vidění? Česká republika se představila jako země s bohatou tradicí v oblasti zemědělské i potravinářské výroby a jako světová jednička v některých specifických oborech. Prezentovala své zkušenosti ve správě vodních zdrojů a výsledky výzkumu aplikované při péči o životní prostředí, zdraví a při výrobě potravin. Stálé výstavy Laboratoř ticha, navozující atmosféru českého lesa, a Laboratoř života, seznamující s výsledky bádání na poli botaniky, organické chemie, biochemie a farmacie, doplnily střídající se expozice partnerských krajů a spoluvystavovatelů.

V pavilonu byly i dvě restaurace. V přízemí působila samoobslužná Tankovna Pilsner Urquell. Nabídla plzeňské pivo z tanku, pivní předkrmy a tradiční českou kuchyni. V patře pavilonu se usídlila restaurace La Baita del Cacciatore (Lovecká chata). Nápadité pokrmy ze zvěřiny jí vynesly velice dobré renomé. Právě ona byla vyhodnocena jako třetí nejlepší na EXPO, a právě na ní se stály o víkendech fronty. Na výběr byly pokrmy ze srnčího, dančího, jeleního, křepelčího, bažantího i kachního masa. Největší oblibu u návštěvníků si získalo srnčí se šípkovou omáčkou.

Zázemí restaurací vybavila svými kuchyněmi a produkty česká firma RM Gastro společně se svým obchodním partnerem AMEREX. Společnost RM Gastro využila národního pavilonu i pro uspořádání akce pro své partnery. Ke konci výstavy, 24. října v podvečer, se zde sešlo třiatřicet obchodních zástupců. Proběhla prohlídka kuchyní, vařily se české i italské speciality a  hodovalo se až do nočních hodin.

Pokud jste EXPO propásli a přeci byste chtěli zahlédnout trochu z té slávy, máme pro vás tip. Pavilon byl rozmontován a převezen do Vizovic, kde bude sloužit jako výstavní prostor zaměřující se na historický odkaz české účasti na EXPO. Dva největší exponáty, kinetická plastika Maxima Velčovského a lesní biotop realizovaný studenty ČVUT, se stanou trvalou součástí expozice Národního zemědělského muzea na pražské Letné.